Het maken van een bedrijfsvideo hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Daar zijn wij van Meediasupport van overtuigd na het maken van onze eigen bedrijfsvideo. Iedere (zelfstandig) ondernemer kan een goede én professionele bedrijfsvideo realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een korte introductievideo van uzelf en uw bedrijf, óf een promotievideo waarin u laat zien wat u voor (potentiële) opdrachtgevers kunt betekenen. Grote budgetten? Een mega klus? Zeker niet, want het maken van een bedrijfsvideo kunt u ook zelf!

We gaven het net al even aan. De bedrijfsvideo van Meediasupport hebben we zelf gemaakt. Onze bekwame collega van de afdeling Beeld & Geluid is door Dagmar en Amanda even buitenspel gezet voor dit leuke project. Van het bedenken van een script tot het filmen en editen van de video. Niets is uitbesteed en het eindresultaat is minstens zo professioneel als wanneer we dit wel hadden gedaan. Het verschil? Geen hoge kosten én toch een representatieve video die onze (potentiële) opdrachtgevers aanspreekt en laat zien wie we zijn, wat we doen en dat alles met een grote knipoog. Wilt u dat ook? In deze blog laten we u zien wat u nodig heeft, welke stappen u volgt en welke praktische tips u zeker kunt gebruiken, zodat u straks zelfstandig aan de slag kunt. Let’s get started!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij het maken van een video behoren natuurlijk een aantal benodigdheden. Voor onze bedrijfsvideo hebben we gebruikgemaakt van slechts een aantal items. Dit zijn:

  • Camera (Canon 600D)
  • Statief (Optioneel)
  • Laptop (MacBook Air)
  • Videobewerkingsprogramma (iMovie)

Heeft u geen camera? Dan kunt u natuurlijk ook slim gebruikmaken van uw smartphone of tablet! Of informeer eens bij bekenden of zij misschien een digitale camera hebben die u kunt lenen. Het gebruik van een statief is een mogelijkheid, maar zeker geen must. Een statief zorgt voor een stabiel beeld, maar een stevige ondergrond zoals een tafel, stoel of zelfs een muurtje zijn goede vervangers! Vergeet ook de selfiestick niet als u filmt met uw smartphone. Als alles is gefilmd kan het bewerken van de video beginnen. Een leuke klus, waarbij een laptop met een videobewerkingsprogramma goed van pas komt. Afhankelijk van uw laptop hebben wij een selectie gemaakt van een aantal handige videobewerkingsprogramma’s:

Heeft u geen laptop? Er bestaan ook handige apps voor op uw smartphone/tablet waarmee u de video kunt bewerken.

Aanraders voor iOS die te downloaden zijn via de App Store:

Aanraders voor Android die te downloaden zijn via de Google Play Store:

Elk videobewerkingsprogramma en elke app heeft andere mogelijkheden en functionaliteiten. Afhankelijk van uw wensen en behoeften kunt u kiezen voor een gratis of betaalde app.

Meediasupport Blog Scoor en bespaar met een zelfgemaakte bedrijfsvideo

Take 1, 2, 3!

Alle voorbereidingen gereed? Tijd voor een plan! Hiervoor maakten wij gebruik van een script. In het script beschreven we kort wat we wilden laten zien in de video. Om dit te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten wat het doel is van de video. In ons geval: het informeren van (potentiële) opdrachtgevers over al onze diensten. Met andere woorden: laten zien wat we in huis hebben! Van het schrijven van (web)teksten tot het onderhouden van social media kanalen, én alles wat daartussenin zit! Een stukje uit ons script als voorbeeld:

  • Shot 1: kennismaking met klant op kantoor (handen schudden)
  • Shot 2: schrijven van (web)teksten (typende vingers op laptop)
  • Shot 3: filmen en monteren (gemonteerde video afspelen op laptop)
  • Shot 4: …
  • Shot 5: …

Afhankelijk van uw doel, schrijft u dus een script. Dit script is de leidraad voor de hele video en zorgt ervoor dat u zich bij de kernactiviteiten houdt en niet afwijkt. Denk bij het schrijven van het script ook na over de setting. Waar wilt u de video filmen? Op één locatie of op verschillende locaties? Variatie van de omgeving zorgt voor meer levendigheid en zal de aandacht van de kijker vasthouden. Denk daarnaast ook na over wie of wat u in beeld wilt brengen. De video is hét visitekaartje van uw bedrijf!

Ready, set, action!

Het filmen kan beginnen. Alle voorbereidingen zijn getroffen en alle benodigdheden zijn aanwezig om aan de slag te gaan. Voordat wij startten met filmen, brachten we de setting in orde. Denk aan het opruimen van onnodige items, het rechtzetten van boeken of planten en eventueel het decoreren van de setting. De sfeer van de setting is belangrijk. Brengt u bijvoorbeeld een personeelslid in beeld terwijl deze aan zijn of haar (opgeruimde) bureau zit, zet er dan een bos fleurige bloemen bij. Dat geeft net even iets extra’s! Let ook goed op het licht. Een zonnige dag geeft niet alleen een mooi sfeerbeeld, maar zorgt ook nog voor optimale belichting en daardoor is alles op de video goed te zien. Kijk af en toe even op uw camera, smartphone of tablet hoe de setting eruit ziet. Ziet u nog ergens een losse kabel liggen? Haal deze dan weg. De kleinste details doen er toe, dus wees zeker kritisch. Alles in orde? Filmen maar! Probeer bij het filmen van de video altijd te filmen in de breedte. Houd uw smartphone of tablet dus horizontaal (landscape), zo krijgt u een mooi vullend beeld. Om de video aansprekender te maken, is het leuk om bewegend beeld te creëren. Zoom in, zoom uit, draai de camera van links naar rechts, van boven naar beneden of andersom. Maar, ga niet te snel! Een klein beetje beweging is al voldoende voor een mooi shot. Probeer wat mogelijkheden uit en kies later bij het monteren wat het beste en mooiste shot is! Wij hebben zelf ook meerdere keren hetzelfde gefilmd, maar dan vanuit een andere hoek of met een ander effect. Of, omdat we in de lach schoten 😉

It’s a wrap!

Als alle items uit het draaiboek zijn gefilmd, is het tijd om te gaan monteren. Bekijk al het filmmateriaal en beoordeel welke shots u gaat gebruiken. Met behulp van iMovie (Apple) hebben wij het materiaal bewerkt en gemonteerd. Afhankelijk van het videobewerkingsprogramma kunt u teksten, effecten én zelfs muziek of andere audio toevoegen. Zo geeft u de video zelf een persoonlijke touch. Voor onze bedrijfsvideo hebben we gekozen voor zo min mogelijk toevoegingen. Dat geeft een professioneel en ‘clean’ resultaat. De focus ligt op de inhoud van de video en niet op de effecten. De beelden spreken voor zich en worden versterkt door middel van tekst. Zo komt de boodschap van de video het beste over op de kijker. Bij het monteren van de video is het goed om te letten op de lengte/duur van de video. Elke ondernemer wil natuurlijk zoveel mogelijk vertellen in zo min mogelijk tijd, maar waak ervoor dat uw video niet te lang wordt. Voor een bedrijfsfilmpje is 1 tot 1,5 minuut een mooie tijd. Niet te kort, maar zeker ook niet te lang! Om de video af te maken is het leuk om gebruik te maken van muziek. Pas daar wel altijd mee op, want u mag niet alle muziek gebruiken. Er is sprake van muziekrechten. U mag geen muziek van anderen gebruiken, behalve als hiervoor (aantoonbaar) toestemming is gegeven door de artiest of de platenmaatschappij. Gelukkig zijn er ook handige websites die rechtenvrije muziek aanbieden, zoals PremiumBeat.com, waar u voor een klein bedrag muziek kunt aanschaffen en gebruiken. Sommige videobewerkingsprogramma’s bieden ook een aantal standaard nummers in de muziekbibliotheek aan, welke u zonder problemen kunt gebruiken. Toch is een video met een achtergrondmuziekje geen must. De kijker van de video bepaalt zelf of hij dit met of zonder geluid kijkt. Het blijft een leuke toevoeging! Bent u helemaal klaar met monteren en is de video helemaal naar wens? Dan is het tijd om hem de wijde wereld in te sturen! Zet de video op uw website, maar denk ook aan de social media kanalen als YouTube, Facebook en Instagram! Op elk social media kanaal verschilt de maximale lengtes van de video. Zo kunt u op Instagram een video van maximaal 60 seconden uploaden. Zeker iets om rekening mee te houden tijdens het monteren van de video!

Zelf aan de slag

Als wij het kunnen, dan kunt u het ook! Zelf een bedrijfsvideo maken is absoluut mogelijk en kan u helpen uw onderneming naar een nóg hoger niveau te tillen. Natuurlijk kunt u ook een professionele partij inschakelen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

Wij zijn heel benieuwd naar alle resultaten! Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Laat dan zeker een reactie achter!

Veel succes!

Team Meediasupport

Share:


About the Author

Alles op het gebied van Social Media, Communicatie en Design dát is wat wij doen én waar we in uitblinken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium WordPress Themes